5 Tips om overeind te blijven in de coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor een ongekende situatie in Weesp, in Nederland en de rest van de wereld. In deze situatie is alles anders dan normaal. Dat vraagt veel van ons aanpassingsvermogen en geeft onvermijdelijk onzekerheid en spanning. Van grote zorgen en angsten tot kleine ergernissen of teleurstellingen.


Daarom geeft Elise jou 5 tips om veerkrachtig te blijven. Deze tips helpen jou goed te zorgen voor je brein in een tijd van onrust.

  • Zorg voor dagstructuur en -besteding. 
  • Beperk de toestroom aan informatie.
  • Focus op datgene waar je wel invloed op hebt.
  • Geef ruimte aan je gevoelens.
  • Richt je bewust op gevoelens van dankbaarheid & verbinding

Dit artikel is geschreven door Marike. Zij is praktijkondersteuner GGZ bij Elise en helpt je om te gaan met psychische klachten. Praktisch en effectief.

1. Zorg voor dagstructuur en dagbesteding

Sta op de, voor jou, gebruikelijke tijd op en hou de gebruikelijke dagindeling aan met vaste eet/drink momenten. Ook als je nu niet naar je werk hoeft of er toch niemand op bezoek komt is het belangrijk dit vast te houden. 


Het menselijke brein houdt van gewoontes, omdat vaste routines minder mentale energie kosten dan het steeds opnieuw bedenken. 
Maak beweging onderdeel van je dagbesteding. Kies voor een work-out of yoga oefening, eventueel begeleidt door een schema, filmpje, online aanbod. En ga naar buiten, waar je met minimaal 1,5 meter afstand tot anderen, gerust mag wandelen, fietsen of hardlopen. Het is goed voor je lijf, je spieren en conditie, maar helpt zeker ook om spanning te verminderen en je hoofd even leeg te maken.

2. Beperk de toestroom aan informatie

Het is verleidelijk om de hele dag bezig te zijn met het nieuws, via alle kanalen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Beperk dit het liefst tot 2x per dag maximaal een haf uur en kies daarvoor een betrouwbare informatiebron. 
Wees bedacht op fake news! Leg je telefoon ook af en toe even helemaal weg.
Ons brein is afgesteld met de focus op gevaar en problemen, daardoor voelt het goed om bezig te zijn met alles omtrent de corona crisis of hetgeen waar je je zorgen over hebt. Echter leidt dit gedrag juist meer tot piekeren, verhoogde spanning en somberheid.

3. Focus op datgene waar je wel invloed op hebt

Je hebt geen controle over het wel of niet krijgen van het corona virus. Wat je wel kunt doen, is de corona maatregelen nauwkeurig opvolgen. 
Zorg voor voldoende ontspanning & plezier. Start thuis met een klusje, die al lang op je ligt te wachten of besteed tijd aan een (nieuwe) hobby. Zoek alternatieve manieren om contact te onderhouden met andere mensen. Denk vooral praktisch na wat je kan doen om goed voor jezelf te zorgen of hoe je een ander kan helpen.


Beperk piekeren. Piekeren lost niets op maar geeft een schijngevoel van controle. Vraag hulp aan Marike als dat niet lukt.


Hoe meer je brein zich bezig houdt met zaken waar je geen invloed of controle op hebt, hoe groter het gevoel van machteloosheid groeit. 

4. Geef ruimte aan je gevoelens

Erken de emoties en gevoelens die worden opgeschud door de corona crisis. Het is heel normaal om verdrietig, boos, angstig, gespannen te zijn in een tijd, waar zekerheden weg vallen. Uit deze emoties; huil als je verdriet hebt. Schrijf het op. Deel je zorgen met anderen.
Doe een mindfulness oefening om je opmerkzaamheid voor gevoelens te vergroten. Of ode een ontspanningsoefening om spanning te verlagen. 


Vaak ontkennen of veroordelen we onze gevoelens omdat ze niet bijdragen aan een gewenste oplossing. Maar wanneer je gevoelens toelaat komt er daarna ruimte voor iets anders. Bijvoorbeeld gevoel van opluchting of een nieuw inzicht. Dat maakt ons veerkrachtiger.

5. Richt je bewust op gevoelens van dankbaarheid & verbinding

Er komt in tijden van crisis veel negativiteit op ons af. Zoals de berichten in de media over hamsteren, het tekort aan mondkapjes en testen of mensen die zich niet aan de corona maatregelen houden. Maar de meeste mensen vinden in tijden van nood een nieuwe bron van kracht en solidariteit. Er ontstaan oplossingen, mooie maatschappelijke initiatieven, steun en betrokkenheid tussen mensen. Naar die berichten moet je vaak iets meer zoeken, maar ze zijn er zeker!


Oefen met je aandacht te richten op wat er wél goed gaat of fijn is. Waar word je blij van ? Waar ben je dankbaar over? Dit kunnen kleine dingen zijn zoals het aaien van je huisdier of het genieten van een kopje thee/koffie. 


Houd een dankbaarheidsdagboek bij, waarin je elke dag iets opschrijft wat je waardeert. 
Het helpt ons brein als we ter compensatie van de focus op gevaar en problemen, de aandacht verleggen naar andere krachtige emoties. Dat zijn gevoelens van dankbaarheid en verbinding Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het bewust stil staan bij deze gevoelens stress en somberheid verminderd. Voelen van verbondenheid met anderen, het goede doen voor anderen, geeft ons mentale energie.

Heb je vragen, opmerkingen over bovenstaande tips of meer hulp nodig? Laat het ons weten! Elise doet er alles aan om jou zo goed mogelijk door deze tijd heen te helpen, niet alleen door lichamelijk gezond te blijven maar ook door het ondersteunen van jouw veerkracht. 

Bel voor mentale veerkracht!

We helpen je graag verder met een e-health-module, de yucelmethode via beeldbellen of telefonische gesprekken. Hoe jij het wilt. Kunnen we je helpen?